HOTBILDEN I 2017 OCH FRAM – DEL1

Jag kommer i de kommande 8 sessioner lyfta fram vad vi tror kommer att hända i nära framtid relaterad till säkerhet, relaterad till IT (datorn, server, datalagring och nätverk) samt saker som är anslutna till internet (det vi kallar för IOT – Internet of Things)

FÖRUTSÄGELSE 1;

Under 2015 och 2016 har vi sett en kraftig ökad tendens av privatpersoner och företag, alla storlekar av företag, som bli tagna som gisslan. När man som kriminell påbörjar ett ”krig” mot ett företag eller privatperson kallas det för en kampanj och antal kampanjer kommer att minska under 2017 och fram. Men de kampanjar som kommer att finnas kommer att vara mycket mer skadliga.

2017 Prediction #1

Kampanjerna kommer att vara mer riktade mot företag eller persongrupper och kommer att ha mycket större konsekvenser. Personligen tror jag att vi kommer att se företag som blir tvingade att stänga ner deras verksamhet på grund av ransomware – och den skada som de kriminella har förorsakat.

IT-system kommer att bli smittade och skadlig kod ligga vilande/dold under en period. Denna kod kommer att ligga kvar vilandes tills att koden finns med på backup. Det vill säga att om man vill ha ett helt friskt system ifrån backup behöver man att tex gå 30 dagar tillbaka i tiden. Ett totalt återställande av produktionssystem med osmittade data kommer att kräva tid och resurser för att hitta en frisk och produktionsredo backup. Hur lång tid kommer det att ta för att hitta en frisk backup?

Kostnaden för att stå stilla i 30 dagar eller förlora information för 30 dagar kommer att överstiga summan som ska betalas för ransomware helt klart! MEN när man väl har betalt första gången kommer du att få betala igen och igen och igen tror jag!

Ransomware kommer att kosta företagen grymma summor av pengar för att få tillbaka data och system i produktion. FBI rapporterade i 2015 att mer än 2500 företag hade betalad 1.6M USD till ransomware organisationer. (Källare https://www.flashpoint-intel.com)

Minskande antal kampanjer – mer riktade och mycket kostsammare – företag som kommer behöva stängas tyvärr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.